Μπορεί να ξεκίνησαν από λίγο διαφορετικές αφετηρίες ωστόσο, οι τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις τις Αθήνας συναντήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 24/9 μπροστά από τη Βουλή.
Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα, πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες έστειλαν το πρώτο δυναμικό μήνυμα ενάντια στη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αλλά και σε όσα αντεργατικά μέτρα συμπεριλαμβάνονται στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Μεταξύ αυτών των μέτρων, η προσπάθεια ελέγχου των ηλεκτρονικών μητρώων των συνδικάτων από την κυβέρνηση αλλά και η επιχείρηση απομαζικοποίησης των συνδικάτων μέσω της καθιέρωσης ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στη λήψη αποφάσεων.
Τα συνδικάτα που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή.
Ανάμεσα στους διαδηλωτές, ο Μανώλης Μπεμπένης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς, εξήγησε στην κάμερα του Left.gr τους λόγους συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση αλλά και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στη Διεύθυνση Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων που δέχονται πιέσεις να μεταβούν σε εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων, υπό την απειλή της απόλυσής τους (και ενώ έχει υπογραφεί συμφωνία ανάμεσα στην Τράπεζα Πειραιώς και τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι η μετάβαση αυτή θα γινόταν μόνο εθελοντικά).
Από την πλευρά της, η Βενετία Γ., εργαζόμενη σε βιοτεχνία γυναικείας ένδυσης, η οποία διαδήλωσε με το πανό της συλλογικότητας Reworkers, μίλησε στο Left.gr για την ανάγκη διατήρησης των κεκτημένων των εργαζόμενων. Πρόκειται για δικαιώματα που αφορούν το μέλλον όλων των εργαζόμενων και ιδιαίτερα των νέων, όπως η Βενετία, που θα μπουν σε μία πλήρως απορρυθμισμένη αγορά εργασίας, με πετσοκομμένα δικαιώματα.
Στη διαδήλωση συμμετείχαν και τα σωματεία των εργολαβικών εργαζόμενων, όπως ο Σύλλογος Δανειζομένου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα, που πρόσφατα ένωσαν τις δυνάμεις τους ενάντια στην κατάργηση του νόμου για τη «συνευθύνη».
Με παλμό και μαζικότητα βρέθηκε στη διαδήλωση και το μπλοκ του κλαδικού σωματείου των courier (ΣΕΤΤΕΑ). Καταγγέλλει ότι η διοίκηση του ομίλου ΕΛΤΑ και της ΕΛΤΑ courier, «άρπαξε» το δώρο Βρουτση και τις τροπολογίες μέσα στο κατακαλόκαιρο και προχώρησε σε «απολύσεις-απομακρύνσεις» εργολαβικών εργαζόμενων που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, “με ένα απλό SMS ενώ πολλοί είχαν ήδη υπογράψει συμβάσεις αλλά και παρουσιολόγια”.
Στη διαδήλωση βρέθηκαν αρκετά στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο γραματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης. «Ο κόσμος της εργασίας μπορεί και πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του που πλήττονται από το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Η κυβέρνηση προωθεί την «ανάπτυξη» της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και των μικρών μισθών», αναφέρει σε ανάρτησή του:
(στη διαδήλωση συμμετείχε και η συλλογικότητα Reworkers)
Προσαγωγή οικοδόμων καταγγέλλει το ΠΑΜΕ
Στο Σύνταγμα κατέληξε και το επίσης μαζικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε από τα Προπύλαια. Στην απεργιακή κινητοποίηση στα Προπύλαια παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.
(βίντεο: 902.gr)
Παράλληλα, το ΠΑΜΕ κατήγγειλε την προσαγωγή 8 οικοδόμων από ομάδα ΔΙΑΣ, κατά την παρέμβασή τους σε εργοτάξιο στο κέντρο της Αθήνας.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αστυνομικό ενώ, τηλεφωνική παρέμβαση για το θέμα έκανε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σε ανακοίνωση «καταγγέλλει την αστυνομία για την απρόκλητη προσαγωγή συναδέλφων που ενημέρωναν εργαζόμενους για τη σημερινή απεργία. Διαμηνύουμε στην κυβέρνηση της ΝΔ και σε όλους τους τόνους: Τίποτα δε μας φοβίζει, τίποτα δε μας σταματά!»
Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στον Πειραιά, στην πύλη της «COSCO», όπου τα μπλοκ των εργαζομένων έδωσαν την απάντηση και στην ωμή παρέμβαση των εφοπλιστών, προκειμένου να ποινικοποιήσουν τον αγώνα των ναυτεργατών.
Πρωτοβάθμια σωματεία
Τελευταία έφτασε στη Βουλή (έχοντας ξεκινήσει από τα Χαυτεία) η πορεία πρωτοβάθμιων σωματείων (μεταξύ αυτών, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής, το σωματείο των εργαζομένων στα Public, το σωματείο των εργαζομένων στο Πλαίσιο, αυτό των εργαζομένων στη Nokia, το σωματείο μισθωτών – τεχνικών και αρκετά ακόμα), οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου.
«Δεν είναι καθόλου τυχαία η εκτεταμένη χρήση εργολαβιών καθαριότητας (techniclean) στα καταστήματα Public, άλλα και οι δεκάδες προσλήψεις στα γραφεία μέσω της εργολαβικής Adecco. Η κυβέρνηση κλείνει το μάτι της σε αυτές τις πρακτικές περνώντας στη βουλή τροπολογίες που απαλλάσσουν τον εργοδότη από την ευθύνη για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, αναθέτοντας την στους εργολάβους. Ταυτόχρονα αφαιρεί την υποχρέωση του εργοδότη να αιτιολογεί την απόλυση του εργαζομένου», τονίζει μεταξύ άλλων το σωματείο των εργαζομένων στα Public.
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από τη διαδήλωση της Αθήνας στο άλμπουμ του Left.gr:
Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα
Aπεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με κύριο αίτημα την απόσυρση του αντεργατικού πολυνομοσχεδίου. Όλες οι πορείες κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Οι πορείες του ΠΑΜΕ και της ΕΔΟΘ ξεκίνησαν από το άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ αυτή την κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς από την Καμάρα.
Παράλληλα, μοτοπορεία πραγματοποίησαν διανομείς με φόντο δύο ακόμα εργατικά δυστυχήματα στα οποία έχασαν τη ζωή τους 2 συνάδελφοί τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών διανομέων των τελευταίων 2,5 ετών στους 18…
(βίντεο: thessnews.gr)
Στο μεταξύ, με σημείο εκκίνησης το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Πάτρας επί της οδού Κολοκοτρώνη, πραγματοποιήθηκε η πορεία που πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης:
(βίντεο: tempo24.gr)
Τι κατάλαβαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ
Όπως αναμενόταν, η μεγαλύτερη μερίδα των ΜΜΕ είτε αδιαφόρησε, είτε επιχείρησε να απαξιώσει τα αιτήματα της απεργίας. Ενδεικτικά παραθέτουμε τους κεντρικούς τίτλους του (μάλλον ενοχλημένου από τη συμμετοχή στη διαδήλωση) iefimerida.gr, το μεσημέρι της Τρίτης, όπου μαθαίνουμε ότι η απεργία γίνεται διότι η κυβέρνηση ξεδοντιάζει τους συνδικαλιστές και για να ταλαιπωρούνται οι οδηγοί στους δρόμους της πρωτεύουσας…
Left.gr